Aktualności Ośrodek Oferta Dokumenty Kołą i grupy Dla rodziców Współpraca Kontakt Przetargi
Jesteś w: mowkwidzyn.pl / Koła i grupy / Koło kulinarne Rozmiar tekstu Zwieksz tekst Zmniejsz tekst

Aktualnosci

Linia oddzielajaca

Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny

1Wspolne_zdjecie_wszyscy_uczestnicy_konkursu
Czytaj wiecej

JUBILEUSZ 60 LECIA MOW KWIDZYN

27
Czytaj wiecej

Spacer z psiakami z przytuliska

000
Czytaj wiecej

XVIII Dzień Papieski

0
Czytaj wiecej

Ogólnopolskie bicie rekordu w jednoczesnej resuscytacji

0
Czytaj wiecej

KOŁO KULINARNE „GOSPOSIA”

 

Prowadząca: Aleksandra Falkiewicz-Chrypo


Miejsce realizacji: Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy  w Kwidzynie

Ilość wychowanek należących do koła: Uczennice klas I i II  BSSIS

Czas realizacji: zajęcia realizowane będą w roku szkolnym 2018/2019

w wymiarze 90 minuty co 2 tygodnie w ramach kół zainteresowań.

Zajęcia prowadzone będą w grupie usamodzielnienia.

Cele ogólne i szczegółowe

CEL GŁÓWNY:

Głównym celem kółka jest zorganizowanie czasu wolnego wychowankom oraz rozwinąć ich zainteresowania kulinarne i umiejętności, które  wykorzystają w życiu codziennym; Przygotowanie do egzaminów zawodowych teoretycznych i praktycznych. Jednym z podstawowych priorytetów działalności koła jest rozwój umiejętności samodzielnego funkcjonowania w obrębie rodziny i społeczeństwa.

 

CEL SZCZEGÓŁOWY:

          Uczęszczając  na zajęcia wychowanka  nauczy się:

     zorganizować stanowisko pracy zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej,

     wymienić rodzaje zakąsek oraz podać ich charakterystykę,

     wykonać dekoracje  z różnych surowców spożywczych,

     zastosować wymagania higieniczno – sanitarne obowiązujące przy produkcji i ekspedycji zakąsek, deserów ,ciast;

     określić warunki i czas przechowywania zakąsek zimnych, deserów, ciast

     sporządzić zakąski z warzyw, jaj, serów, mięsa, drobiu, ryb,

     dobrać sosy do zakąsek zimnych i gorących,

      określić sposoby podawania zakąsek, deserów i ciast

      dobrać zastawę stołową do ekspedycji zakąsek, deserów, ciast

      ocenić organoleptycznie jakość sporządzonych zakąsek, deserów, ciast

      ocenić zgodność wykonania potraw z recepturą,

      określić metody i techniki sporządzonych potraw,

      sporządzić kalkulację kosztów wykonanych potraw,

      obliczyć zapotrzebowanie w surowce i półprodukty w zakładzie,

     wymienić rodzaje przyjęć okolicznościowych oraz podać ich charakterystykę,

     ułożyć  jadłospisy (menu) na przyjęcie okolicznościowe,

      nakryć stoły do posiłków codziennych i okolicznościowych,

      odpowiednio dobrać bieliznę i zastawę stołową,

      zaplanować dekorację stołów, składać serwetki różnymi sposobami

              Formy pracy

- indywidualna
- zbiorowa
- grupowa

Metody pracy

- praktycznego działania
- pokaz
- obserwacja kierowana
- pogadanka

 W działalności  koła  uwzględnione zostaną też najważniejsze zagadnienia z zakresu organizacji i higieny żywienia ze szczególnym uwzględnieniem problemu właściwego odżywiania. 

 

W czasie zajęć poruszane zostaną zagadnienia dotyczące :

     bezpieczeństwo i higiena pracy w pracowni,

     wartości odżywcze warzyw i owoców,

     znaczenie mleka i jego przetworów,

     produkty mięsne i ich wartości odżywcze wpływające na rozwój młodego organizmu. 

 

Wychowanki będą miały możliwość rozwinąć umiejętności samodzielnego

organizowania warunków bytowych takich jak:

     gotowanie,

     gospodarowanie  zasobami  finansowymi,

      planowanie i realizowanie zadań związanych z potrzebami życia codziennego,

 

Ewaluacja i wnioski do dalszej pracy.

      Obserwacja uczestników zajęć

       −     Ankieta na koniec roku szkolnego 


MŁODZIEŻOWY OŚRODEK WYCHOWAWCZY
im Janusza Korczaka

Kwidzyn ul.Moniuszki 5 Tel. (055) 279 38 71
separator Aktualności separator Ośrodek separator Oferta separator Struktura separator Kola i grupy separator Programy separator Imprezy separator Gazetka separator Kontakt separator Przetargi separator
Projekt i realizacja: lifeweb.pl